عدم وزن گیری مناسب کودکان
عدم وزن گیری مناسب کودکان از جمله خطراتی هست که مادران عزیز باید برای درمان کودکان و مشکل عدم وزن به پزشک مراجعه کنند.
خانم دکتر مهتاب رفاهی متخصص کودکان اصفهان خدمات وزن گیری مناسب کودکان را با دانش تخصصی برای کودکان دلبند شما انجام می دهند.
در دوران نوزادی و کودکی، وزن کودکان سریعتر هر موقع دیگری در طول عمرشان افزایش یافته و رشد میکنند. به هر حال، برخی کودکان به دلیل عوامل مرتبط با ژن، تولد نارس یا به دلیل سوءتغذیه با نرخ طبیعی وزن نمیگیرند. در برخی موارد به سوءتغذیه، رشد ناقص نیز گفته میشود. تشخیص و درمان وزن نگرفتن طبیعی کودک از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا ممکن است نشانه سوءتغذیه یا ابتلا به بیماریهای زمینهای باشند.
اقدامات درمانی
عدم وزن گیری مناسب کودکان
هدف از درمان، تغذیه مناسب و کافی کودک است تا وی بتواند رشد کرده و به طور طبیعی وزن بگیرد. هر گروه سنی باید در یک طیف وزنی طبیعی قرار گیرد. وزن گیری ممکن است نیاز به ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی کودک، برنامه شیردهی یا محیط شیردهی او داشته باشد. والدین و پزشک باید با کمک هم برنامهای تهیه کنند که نیازهای تغذیهای کودک و اعضای خانواده را تأمین کند.
نوع درمان مورد نیاز به علل زمینهای اختلالات وزن گیری، بیماریهای زمینهای و وخامت اوضاع دارد.
- بیشتر کودکانی که دچار سوءتغذیه خفیف تا متوسط هستند را میتوان در منزل با کمک پزشک درمان کرد
- کودکانی که دچار سوءتغذیه شدید هستند معمولاً باید در بیمارستان بستری شوند. مادامی که این کودکان در بیمارستان هستند به دقت نحوه تغذیه و وزن گیری آنها مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرد.
تغذیه درمانی اولین مرحله درمان کودکانی است که دچار اختلال در وزن گیری هستند. هدف از تغذیه درمانی، وزن گیری کودک است که معمولاً دو یا سه مرتبه در سنین کودکی اتفاق میافتد. بهترین روش برای افزایش دریافت کالری به سن کودک و وضعیت تغذیه او بستگی دارد و نیازهای فردی او باید توسط پزشک مشخص شود. مکملهای مولتیویتامین ممکن است در برخی موارد مورد استفاده قرار گیرند.
عدم وزن گیری مناسب کودکان
برای نوزادان
میزان کالری موجود در شیر باید با اضافه کردن شیر مادر و مقادیر از پیش تعیینشده شیر خشک یا مایعات غلیظ شده افزایش یابد. برای این که خطری متوجه نوزاد نشود؛ این روشهای درمانی باید تحت نظارت پزشک پیش رود. میزان کالری در شیر خشک باید با اضافه کردن مقادیر کمتر آب به پودر یا مایعات غلیظ شده یا مکملهای کالری مانند مالتودکسترین یا روغن ذرت افزایش مییابد. شیرهای گیاهی (مانند سویا، بادام، برنج، نارگیل و …) برای کودکان مناسب نیست. غیر از شیر خشکهای حاوی سویا، شیرهای گیاهی پروتئین، کلسیم و ویتامین دی کافی و مواد مغذی دیگر موزد نیاز نوزاد را تأمین نمیکنند. کودکان زیر چهار ماه معمولاً باید ۸ تا ۱۲ مرتبه در روز شیر بخورند، کودکان بزرگتر معمولاً ۴ تا ۶ مرتبه در روز شیر میخورند. در خردسالان، کالری دریافتی باید با اضافه کردن پودر غلات یا پودر شیر خشک به غذای کودک افزایش یابد.
عدم وزن گیری مناسب کودکان
برای خردسالان
در خردسالان، کالری دریافتی باید با اضافه کردن پنیر، کره یا خامهترش به سبزیجات یا با استفاده از شیر غنیشده به جای شیر کامل افزایش یابد. شیرهای غیر لبنی جایگزینهای خوبی برای کودکانی است که دچار عدم تحمل شیرهای لبنی بوده و وزن گیری آنها دچار اختلال شده است. جایگزینهای شیر مشابه شیر نبوده و عصارههای حاصل از منابع گیاهی است. یکی از جایگزینهای شیر، سویا، بادام، برنج، نارگیل و شیر شاهدانه است. شیر سویا مادهای مغذی است که بیشترین شباهت را به شیر گاو دارد. این شیرها معمولاً با کلسیم ویتامین دی غنی میشوند. برخی شیرهای گیاهی دیگر معمولاً پروتئین، کلسیم و ویتامین دی کمتری دارند و کالری کمتری نسبت به شیر گاو و شیر سویا به کودک میرسانند. همچنین ممکن است ویتامینها، مواد معدنی و اسیدهای چربی که در شیرهای لبنی وجود دارد در این نوع شیرها یافت نشود. اگر مصرف شیرهای جایگزین برای کودکان مبتلا به اختلالات وزن گیری ضروری است، این شیرها باید هوشمندانه انتخاب شوند تا مواد مغذی که به دلیل حذف شیر لبنی از برنامه غذایی کودک حذف شده است دوباره تأمین شوند. در خلال وزن گیری، مقادیر کالری و پروتئینی که کودک مصرف میکند بسیار مهمتر از تنوع غذایی است. در زمان غذا خوردن یا خوردن میان وعدهها، غذاهای جامد باید قبل از مصرف مایعات خورده شوند.
کودکان بزرگتر باید غذای بیشتری بخورند (هر دو تا سه ساعت اما نه به طور مدام). کودک باید سه وعده غذایی و سه وعده میان وعده در برنامه مستمر غذایی خود داشته باشد. میان وعدهها باید سر موقع خورده شوند تا اشتهای کودک برای خوردن غذای اصلی کم نشود (مثلاً زمان میان وعدهها نباید کمتر از یک ساعت قبل از وعده غذای اصلی باشد، میان وعدهها نباید بلافاصله پس از خوردن ناتمام وعده اصلی غذایی به کودک داده شوند). برخی میان وعدههای سالم عبارتند از کراکر، کره بادامزمینی، پنیر، تخممرغ آب پز سفت شده، پودینگ، ماست، میوهها و سبزیجات تازه. مصرف مکملهای مولتیویتامین یا مواد معدنی نیز ممکن است در برخی موارد توصیه شوند. تغییرات محل غذا خوردن کودک نیز ممکن است باعث شود که کودک بیشتر غذا بخورد.
کودکانی که بیماریهای زمینهای دارند و دچار اختلال وزن گیری هستند معمولاً با مراجعه به پزشک درمان میشوند. در برخی موارد، ممکن است به مشاوره با یک متخصص نیز نیاز باشد. متخصصین میتوانند دستورالعملی برای حذف برخی مواد غذایی به شما بدهند. غذاها و گروههای غذایی (مانند محصولات تولید شده از شیر) نباید بدون نظر پزشک از برنامه غذایی کودک حذف شوند زیرا احتمال ابتلا کودک به سوءتغذیه را افزایش میدهند.
دکتر مهتاب رفاهی
متخصص کودکان
فوق تخصص نوزادان
خدمات دکتر مهتاب رفاهی
جهت کسب اطلاعات تماس و گرفتن نوبت به بخش تماس سایت مراجعه نمایید.